Waarom zetten werkgevers steeds vaker in op een fijne werkomgeving?
Uit onderzoek is gebleken dat een fijne werkomgeving zorgt voor een verhoging van 18 procent in productiviteit. Een belangrijk onderdeel hierbij is verlichting. Je denkt er misschien niet veel over na, maar licht heeft invloed op je humeur, energie, concentratie, creativiteit en gezondheid.
Gelukkiger
Licht werkt in op de hormoonhuishouding en is betrokken bij de aanmaak van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter en wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. En dat is niet voor niks: het reguleert veel processen in het lichaam. Zo heeft het invloed op je stemming, zelfvertrouwen, geheugen, hongergevoel, pijnprikkels en lichaamstemperatuur. Serotonine wordt later omgezet naar melatonine en heeft indirect dus ook invloed op je slaap. Uit onderzoek blijkt dat een verhoogd gevoel van geluk zorgt voor een verhoogde productiviteit en een lager ziekteverzuim.
Concentratie & creativiteit
Welk licht het beste is, ligt aan de omstandigheden en het doel. Wil je een verbeterde concentratie en alertheid? Wit licht is hierbij een goede oplossing, omdat je hersenen concentratielicht koppelen aan het zonlicht in de middag. Voor het creëren van sfeer gebruik je natuurlijk sfeerlicht, want dit geeft een warmer gevoel. Wist je ook dat dit licht ervoor zorgt dat je slaperiger en creatiever wordt? Je hersenen associëren dit licht namelijk met een ondergaande zon.
Met licht kun je ook de aandacht van mensen verleggen. Als je een presentatie geeft, wil je natuurlijk de focus leggen op het scherm en degene die presenteert. Door die dingen specifiek uit te lichten in de ruimte, wordt de aandacht van de anderen automatisch daarheen geleid.
In de video zie je dat goede verlichting bij de situatie past en écht iets toevoegt. De slimme verlichting is gekoppeld en voorgeprogrammeerd, waardoor je dit effect krijgt met slechts één druk op de tablet.
Gezondheid
Flikkerend licht kan problemen veroorzaken. Zelfs als je de flikkering met het blote oog niet kunt zien, kunnen je hersenen hier last van hebben. Dit kan leiden tot vermoeidheid, vermoeide ogen en hoofdpijn. Er zijn verschillende tests om erachter te komen of het licht flikkert. Nu de dagen korter beginnen te worden, krijgen veel mensen last van een winterdip. In het artikel van volgende maand leggen wij uit wat de invloed van licht hierop is.
Arbobesluit
Werkgevers zijn verplicht om te zorgen voor verlichting die geen risico’s bevat voor de veiligheid en gezondheid van werknemers. In sommige gevallen heb je speciale verlichting nodig, zoals explosieveilige verlichting. Daarnaast is er ook een energiebesparingsplicht voor bedrijven. Dit houdt in dat als je meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas gebruikt, je als bedrijf verplicht moet investeren in energiezuinige verlichting met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar.
“De omgevingsdiensten doen controles om te kijken of je als bedrijf wel verduurzaamt. Een onderdeel van de plicht is het verduurzamen van verlichting, waarbij ledverlichting meestal wordt aangeraden.”