Hoe heeft licht invloed op hoe jij je voelt?
Het wordt kouder en de dagen worden korter. Het is een periode waarin veel mensen last krijgen van een (winter)dip. Eén van de oorzaken is het gebrek aan licht, aangezien licht inwerkt op de hormoonhuishouding en betrokken is bij de aanmaak van serotonine. Hoe zit dit precies en wat kun je er zelf aan doen?
Serotine
Het gelukshormoon serotonine is een neurotransmitter. Dit houdt in dat het informatie overdraagt tussen de zenuwcellen in het zenuwstelsel. Het reguleert dan ook veel processen in het lichaam. Zo heeft het invloed op je stemming, zelfvertrouwen, geheugen, hongergevoel, pijnprikkels en lichaamstemperatuur. Naast licht heeft regelmatig sporten, gezond eten en een vermindering van stress ook een positieve invloed op de verhoging van serotonine.
Dat buiten zijn goed is voor je gezondheid, omdat het je immuunsysteem ondersteunt, weet je waarschijnlijk wel. Maar wist je ook dat zonlicht invloed heeft op je stemming, productiviteit en slaap? Het is natuurlijk niet altijd mogelijk om naar buiten te gaan, dus hieronder leggen we uit hoe jij binnen kunt zorgen voor de beste verlichting.
Begin de dag met…
Licht! Je hersenen koppelen licht namelijk aan een dagdeel. In de ochtend wil je licht dat je hersenen koppelen aan zonsopgang, aangezien dit ervoor zorgt dat je goed wakker wordt. Het is in de winterperiode dus niet zo gek dat mensen het lastiger vinden om goed wakker te worden, aangezien het buiten nog vaak donkerder is.
“Denk maar eens aan de dagen dat je uit kunt slapen. In een donkere ruimte slapen mensen vaak langer dan in een ruimte waar licht naar binnenkomt.
Overdag energiek
Welk licht het fijnst is in een werkruimte ligt aan het werk dat je doet. Wil je je concentreren? Koel wit licht kan je hierbij helpen. Wil je juist je creativiteit de vrije loop laten gaan? Warm licht helpt je hierbij. Er komt natuurlijk nog veel meer bij kijken, zo heb je soms bijvoorbeeld explosieveiligeverlichting nodig.
Naast de lichtkleur is de lichtsterkte natuurlijk ook erg belangrijk. Te weinig licht kan leiden tot gezondheidsklachten, stress, somberheid en een verminderde concentratie. Vermoeidheidsklachten bij ouderen is ook een bekend gevolg, dit hebben zij sneller aangezien er bij hen minder licht naar binnen kan komen door vertroebeling van de ooglenzen.
Goed slapen
Naarmate het later in de avond wordt, is warmer licht een goede keuze. Dit geeft sfeer, maar zorgt ook voor ontspanning en dat je vermoeider wordt. Je hersenen associëren dit licht namelijk met zonsondergang. Het licht gedurende de dag heeft ook invloed op je slaap. Serotonine, waar het in het begin van de blog over ging, is namelijk nodig voor de aanmaak van melatonine.
Flikkering
Goede ledverlichting flikkert vaak minder dan TL-lampen, aangezien ledverlichting constant licht geeft. Flikkering, ook als je dit niet met het blote oog kunt zien, kan vermoeide ogen en hoofdpijn als gevolg hebben. Er zijn verschillende testen waarmee je kunt zien of het licht knippert. Een makkelijke en snelle test kun je met de camera van je telefoon doen. Je richt hierbij de camera op de verlichting en kunt op het scherm kijken of het licht knippert.