Plak deze code vervolgens ook onmiddellijk na de openingstag :

Is jouw bedrijf verplicht om te investeren in energiezuinige verlichting?

Is jouw bedrijf verplicht om te investeren in energiezuinige verlichting?

Als je als bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas gebruikt, ben je verplicht om energiezuinige maatregelen te nemen. Óók als je energielabel C of hoger hebt. Er zijn slechts een aantal uitzonderingen.

Als je aan deze plicht moet voldoen, zijn er een aantal dingen die je moet uitvoeren:

  • Alle energiebesparende maatregelen nemen die een terugverdientijd van maximaal vijf jaar hebben.
  • Alle maatregelen nemen die op de Energie Maatregelen Lijst (EML) staan. Gelijkwaardige of betere alternatieven zijn ook goed. Welke maatregelen dit zijn, verschilt per sector. 

Als bedrijf moet je hierover rapporteren. Eén keer per vier jaar moet je jouw informatieplichtrapportage indienen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Er is ook toezicht en handhaving op, hier zorgen de omgevingsdiensten voor. 


Drie jaar terugverdientijd

Ledverlichting is energiezuinig en gaat langer mee dan traditionele lampen. Als bedrijf kun je tot 70 procent besparen op de energierekening en hierdoor zijn investeringen vaak binnen drie jaar terugverdient. 

“Met een lichtplan en bespaarpotentieel weet je precies wat de terugverdientijd voor jouw bedrijf is, aangezien dit afhankelijk is van veel factoren”

Er wordt gekeken naar de huidige lichtbronnen, de ruimte en jullie wensen. Hoeveel lux is er nodig, wat is een goede verdeling en welke armaturen passen erbij? Wat wil je met de verlichting bereiken: sfeer, een betere concentratie of moet het explosieveilig zijn? Vervolgens wordt er een lichtplan gemaakt, zoals hiernaast te zien is.

Slimme verlichting

Om de verlichting nog energiezuiniger te laten zijn, kan de verlichting slim ingesteld worden. Denk hierbij aan licht dat automatisch dimt wanneer er genoeg daglichttoetreding is, zoals te zien is op de afbeelding hiernaast. Makkelijk en energiebesparend! Wat ook makkelijk is: wij kunnen de oude lichtbronnen meenemen. Deze scheiden wij, zodat de grondstoffen in een circulaire economie weer opnieuw gebruikt kunnen worden.

Subsidiemogelijkheden

Naast de snelle terugverdientijd zijn er ook subsidiemogelijkheden, zoals de energie-inversteringsaftrek. Hierbij mag je als bedrijf veertig project van de investeringskosten van de brutowinst aftrekken. In 2024 valt hier bijvoorbeeld ledverlichting voor podium en theater onder, als je aan de voorwaarden voldoet. Een andere subsidie is de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, als je in 2024 tussen 2.801 en 387.580 euro investeert. 

Benieuwd naar alle mogelijkheden voor jouw organisatie? Neem contact met ons op en krijg vrijblijvend advies!

Neem contact op met één van onze specialisten