Hoe kan licht invloed hebben op de smaak van voeding, smaakintensiteit en de verkoop?
Van het bereiden van voedsel tot het consumeren ervan, verlichting speelt een rol in de smaak. Het bekendste voorbeeld is bier. Licht (met name uv) kan leiden tot een onaangename biersmaak, ook wel lichtsmaak genoemd. Dit is de reden dat het vaak in een donker flesje zit en er op de verpakking ‘gekoeld en droog bewaren’ staat. En, de felheid van het licht op het moment dat jij een biertje drinkt heeft weer invloed op hoe intens jij de smaak ervaart.
Bierbrouwen
Goede verlichting, die de smaak niet aantast, is in de bottelarij dus essentieel. Een aantal jaar terug heeft Grolsch de grootste verlichtingsmodernisering gehad in de geschiedenis van het bedrijf, waarbij ook de bottelarij-verlichting werd verduurzaamt.
Smaakintensiteit
De muziek en de verlichting dragen in restaurants natuurlijk bij aan de sfeer, maar dus ook aan de smaakintensiteit! Bij fel licht ervaar je de smaken intenser, blijkt uit onderzoek van Maastricht University.
“Drink jij het liefst koffie in de ochtend en avond? Waarschijnlijk hou je van koffie die niet al te sterk is. Als jij liever koffie in de middag drinkt, is dit andersom.”
In restaurants wordt verlichting per restauranttype anders ingezet. In een familierestaurant is het belangrijkste dat alles goed te zien is en moet elk hoekje goed verlicht zijn. Een gastronomisch restaurant legt vaak de focus op sfeer met zachte en warme verlichting.
Presentatie detailhandel
Een goede presentatie van vis en vlees kan in de detailhandel de verkoop verhogen met 15 tot 25 procent, blijkt uit onderzoek van het Institute of Food Technologist. Logisch, want het juiste licht zorgt ervoor dat het eten er verser en kwalitatief beter uitziet. Hierbij wordt een hoge CRI (kleurweergave-index) aangeraden, aangezien dit de kleuren nauwkeuriger en levendiger maakt. Welke armaturen voor jou het beste zijn, ligt verschillende factoren. Wil jij verlichtingsadvies op maat?